top of page

Triquetra Yoga Stüdyosu

Yoga nedir?

Yoga, özünde, zihin ve beden arasında uyum sağlamaya odaklanan, son derece incelikli bir bilime dayanan manevi bir disiplindir. Sağlıklı yaşama sanatı ve bilimidir. 'Yoga' kelimesi, 'birleşmek' veya 'bütünleşmek' anlamına gelen Sanskritçe 'Yuj' kökünden türetilmiştir.

 

Yoga, bireysel bilincin evrensel bilinçle birleşmesine yol açarak zihin ve beden, insan ve doğa arasındaki mükemmel uyumu gösterir. Yoganın amacı kendini gerçekleştirmek, 'özgürlük durumuna' (Moksha) veya 'özgürlüğe' (Kaivalya) yol açan her türlü acının üstesinden gelmektir. Yaşamın her alanında özgürlük, sağlık ve uyum içinde yaşamak Yoga uygulamasının temel hedefleridir. Yoganın tarihi M.Ö. 2700 yılına kadar uzanıyor ve insanlığın hem maddi hem manevi yükselişine hizmet etme konusunda kendini kanıtlamıştır.​

 

Yoga herhangi bir dine, inanç sistemine veya topluluğa bağlı değildir; her zaman içsel refaha yönelik bir teknoloji olarak yaklaşılmıştır. Yogayı katılımla uygulayan herkes, inancına, etnik kökenine veya kültürüne bakılmaksızın yoganın faydalarından yararlanabilir.

Geleneksel Yoga Okulları 

  • Hatha Yoga (Zihin ve Beden Arınma Yogası) ​

'Ha' hecesi güneşi veya fiziksel bedeni yöneten pranik (hayati) gücü, 'tha' ise ayı veya Chitta (zihinsel) gücü belirtir, böylece Hatha Yoga hayatlarımızı yöneten iki enerjinin uyanışı için bir katalizör haline gelir. . Daha doğrusu Hatha Yoga'da anlatılan teknikler vücut sistemlerini uyumlu hale getirir, arındırır ve zihni daha ileri çakra ve Kundalini uygulamalarına hazırlık için odaklar. Hatha Yoga terimi yaygın olarak Asana (duruş) uygulamasını tanımlamak için kullanılmıştır. Ancak Hatha Yoga sistemi sadece Asanaları değil aynı zamanda altı Shatkarmayı (fiziksel ve zihinsel arınma teknikleri), Mudraları ve Bandhaları (psiko-fizyolojik enerji salma teknikleri) ve Pranayamaları (pranik uyanış uygulamaları) içerir.

 

  • Jnana Yoga (Araştırma Yogası)

Jnana Yoga, entelektüel bilgiyi pratik bilgeliğe dönüştürme sürecidir. Bu, doğa ve evrenle ilişkili olarak insan Dharma'sının keşfidir. Jnana Yoga, gelenek tarafından en yüksek meditasyon durumunu ve içsel bilgiyi elde etmenin bir yolu olarak tanımlanır. Jnana kelimenin tam anlamıyla 'bilgi' anlamına gelir, ancak yoga bağlamında aydınlatıcı bilgeliğe yol açan meditatif farkındalık süreci anlamına gelir. Ebedi sorulara rasyonel cevaplar bulmaya çalıştığımız bir yöntem değil; daha ziyade kendini sorgulamaya ve kendini gerçekleştirmeye yol açan meditasyonun bir parçası. ​

 

Jnana Yoga'nın bazı bileşenleri şunlardır:

  • İnanmak değil ama farkına varmak

  • Kişisel analize yol açan kişisel farkındalık

  • Bilgiyi deneyimlemek

  • Kişinin kişisel doğasını fark etmesi

  • Sezgisel bilgeliği geliştirmek İçsel birliği deneyimlemek

  • Karma Yoga (Eylem Yogası)

Karma Yoga, işe, daha doğrusu hizmete bağlılığın yoludur. İnsan çalışırken kimliğini kaybeder, geriye sadece özverili çalışma kalır. Bu duruma ulaşmak çok zordur. İşe bağlanmamak ve bu tezahür eden evrende süper bilincin mükemmel aracı olmak Karma Yoga'nın nihai amacıdır. Karma Yoga'nın ilk aşamalarında birey güçlü bir ego duygusuna sahiptir ve bilinçli ya da bilinçsiz olarak çabalarının meyvelerine bağlanır, en azından övgü ya da tanınma bekler. Ancak sürekli olarak işin içinde olmak ve zihinsel tutum değişikliği geliştirmekle birey, elbette ki egosundan ve kendi kişiliğinden uzaklaşabilir. Bu haliyle iş Allah'a ibadet olur, manevi olur, her şartta akli istikrarı sağlar, hiçbir durumda rahatsız olmaz, heyecanlanmaz, mutlu olmaz. O, ilahi hale gelir ve eylemleri Tanrı'nın iradesini temsil eder. ​

 

  • Bhakti Yoga (Adanmışlık Yogası)

Bhakti, adanmışlık Yogası veya tam inanç anlamına gelir. Bu inanç genellikle Tanrı'ya veya herhangi bir biçimdeki yüce bilincedir. Lord Rama, Krishna, Mesih, Muhammed, Buda vb. olabilir. Müritleri için bir Guru veya varoluş sevgisi olabilir. Önemli olan bu yola girmek isteyen kişinin iman nesnesiyle çok güçlü bir duygusal bağa sahip olması gerektiğidir. Duygusal enerjinin akışı bu nesneye yönlendirilir. Çoğu insan duygularını bastırır ve bu genellikle fiziksel ve zihinsel bozukluklar şeklinde kendini gösterir. Bhakti Yoga bu bastırılmış duyguları serbest bırakır ve içsel benliğin arınmasını sağlar. Tanrı ya da inanç nesnesi üzerine sürekli meditasyon, uygulayıcının egosunu yavaş yavaş azaltacaktır. Bu da yeni dikkat dağıtıcı unsurları, kararsızlığı ve hatta acıyı önler ve güçlü sevgi bağları oluşmasını sağlar. Uygulayıcı yavaş yavaş kendi kimliğini kaybeder ve inancın nesnesiyle bir olur; bu bir kendini gerçekleştirme durumudur. ​

 

  • Mantra Yoga (Okuma Yogası)

Mantralar, meditasyonda tekrarlandığında kişiyi daha yüksek bir bilinç durumuna getirecek Sanskritçe heceler, kelimeler veya ifadelerdir. Mantra Yoga'nın kökenleri Vedik Bilimlere ve ayrıca Tantralara dayanmaktadır. Aslında Vedalardaki tüm ayetlere mantra denir, Vedaları söyleyebilen veya söyleyebilen herhangi bir kişinin, Mantra Yoga'nın amacı olan mantraları tekrarlayarak nihai kurtuluşa veya yüce bilinçle birliğe ulaşabileceği söylenir.

  • Kundalini Yoga (Enerji Yogası)

Kundalini Yoga, her bireyde bulunan psişik merkezlerin veya çakraların uyandırılmasıyla ilgilidir. İnsan vücudunda yedi ana çakra bulunmaktadır. En alt seviyedeki çakra bizi hayvani içgüdü seviyesine bağlarken, en üst seviyedeki çakra bizi varlığın içgüdüsel alemlerine veya bilincin yüce yüksekliklerine bağlar. Kundalini Yoga'da üst düzey çakralar uyandırılır ve buna bağlı olarak bu yüksek psişik merkezlerle ilişkili faaliyetler de uyandırılır. Uyanmanın temel yöntemi bu çakralara derin konsantrasyon sağlamak ve onları uyarılmaya zorlamaktır. Asanalar, Pranayama, Mudra ve Bandha ile Mantra Yoga gibi diğer Yoga türleri de bu uyanışı teşvik etmek için kullanılır. ​

 

  • Iyengar Yoga

​Hatha Yoga'nın bir türü olan Iyengar'ın yöntemi, pozlarda vücudun fiziksel hizalanmasına vurgu yapmaya dayanıyor. Iyengar okulunda her pozu yapmanın doğru bir yolu olduğu ve her öğrencinin bir gün tutarlı pratikle mükemmel pozlara ulaşabileceği öğretiliyor. Bu denge vücutta yaratıldığında zihne de yansıyacaktır. Iyengar'ın en büyük yeniliklerinden biri sahne donanımı kullanımıdır. Günümüzde yoga stüdyolarında battaniye, blok, askı, yastık, sandalye ve desteklerin kullanıldığını görmek oldukça yaygın. Bu aksesuarların kullanımı yoga tarihinde nispeten yenidir ve doğrudan Iyengar'dan gelmektedir. Destek kullanımının amacı, vücut henüz yeterince açık olmasa bile öğrencinin ideal hizalanmayı yakalamasına yardımcı olmaktır.

 

  • Aştanga Vinyasa Yoga

Ashtanga Yoga, ilk olarak 'Yoga Korunta' el yazmasında kaydedilen eski bir Hatha Yoga sistemidir. Ashtanga Yoga nesiller boyunca bir öğretmenden diğerine aktarıldı. Ashtanga Yoga'da her hareket için bir nefes vardır. Hareketler, vücudu iyileştirecek ve detoks etkisi yaratan bir ter üretecek şekilde birlikte akmalıdır. Bu iç ısının aynı zamanda manevi kalbi saran altı zehri (şehvet, öfke, vesvese, açgözlülük, haset, tembellik) de yakması amaçlanmaktadır.

  • Raja Yoga (Aştanga Yoga)

Genellikle Patanjali'nin Yoga Sutralarında açıklanan yoga sistemini ifade eder. Bu eski metinde Patanjali, toplu olarak Raja Yoga veya Ashtanga Yoga olarak bilinen yoganın sekiz aşamasını anlatır. Raja Yoga, Yama'ların (kısıtlama) ve Niyama'ların (disiplinler) uygulanması yoluyla insan davranışının ve kişiliğinin iyileştirilmesiyle ilgilenen kapsamlı bir yoga sistemidir; Asanalar (duruşlar) ve Pranayamalar (pranik nefes teknikleri) yoluyla fiziksel sağlığa ve canlılığa ulaşma; Pratyahara (duyuların geri çekilmesi) ve Dharana (konsantrasyon) yoluyla zihinsel ve duygusal çatışmaların yönetimi ve farkındalık ve konsantrasyonun geliştirilmesi; ve Dhyana (meditasyon) ve Samadhi (evrensel kimliğe yönelme) yoluyla aşkın farkındalık için bilincin yaratıcı yönünü geliştirmek.

  •  YAMAS – Kısıtlamalar, ahlaki disiplinler veya ahlaki yeminler

Yama, öncelikle çevremizdeki dünyayla ve onunla etkileşimimizle ilgili olan yeminleri, disiplinleri veya uygulamaları ifade eder. Yoga uygulaması fiziksel gücü ve esnekliği gerçekten arttırabilir ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olabilirken, günlük yaşamda hala katı, zayıf ve stresliysek ne anlamı var?

Beş Yama vardır:

  • Ahimsa (şiddet içermeyen)

  • Satya (doğruluk)

  • Asteya (hırsızlık yapmamak)

  • Brahmacharya (enerjinin doğru kullanımı)

  • Aparigraha (açgözlülük veya istifçilik yapmama). ​

  • NIYAMAS – Olumlu görevler veya gözlemler

Yoganın 8 kolundan ikinci kolu olan Niyama genellikle içsel görevleri ifade eder. 'Ni' öneki, 'içe doğru' veya 'içeride' anlamına gelen Sanskritçe bir fiildir. Beş Niyama vardır:

  • Saucha (temizlik)

  • Santosha (memnuniyet)

  • Tapas (disiplin veya yakıcı arzu veya tam tersi, arzunun yakılması)

  • Svadhyaya (kendi kendine çalışma veya kendini yansıtma ve manevi metinlerin incelenmesi)

  • isvarapranidaha (daha yüksek bir güce teslim olmak).

  • ASANA – Duruş

Yoganın fiziksel yönü, özgürlüğe giden yolda üçüncü adımdır ve dürüst olmak gerekirse, buradaki asana kelimesi amuda kalkma veya estetik açıdan etkileyici bir geriye eğilme becerisini ifade etmiyor, 'koltuk' anlamına geliyor – özellikle meditasyon uygulaması için oturacağınız koltuk. Patanjali'nin bu asana için verdiği tek hizalanma talimatı "sthira sukham asanam"dır, duruş sabit ve rahat olmalıdır. Buradaki fikir, rahat bir şekilde oturabilmektir, böylece rahatsızlıktan dolayı ağrılar ve sızılar veya huzursuzluk tarafından 'çekilmeyiz'.

  • PRANAYAMA – Nefes Teknikleri

Prana kelimesi 'enerji' veya 'yaşam kaynağı' anlamına gelir. Genellikle bizi hayatta tutan özün yanı sıra çevremizdeki evrendeki enerjiyi de tanımlar. Prana ayrıca sıklıkla nefesi de tanımlar ve nefes alma şeklimiz üzerinde çalışarak zihnimizi çok gerçek bir şekilde etkileriz. Pranayama'yı birkaç şekilde yorumlayabiliriz. 'Prana-yama', 'nefes kontrolü' veya 'nefes kısıtlaması' veya 'nefes özgürlüğü', 'nefes genişlemesi' veya 'nefesin özgürleşmesi' anlamına gelen 'prana-ayama' anlamına gelebilir. Her nefes alma şekli varoluş durumumuzu değiştirecektir, ancak bunu hissetme şeklimizi 'kontrol etmek' olarak mı yoksa kendimizi zihnimizin alışılagelmiş biçiminden 'kurtarmak' olarak mı algıladığımız bize bağlıdır. ​

 

  • PRATYAHARA – Anlamın geri çekilmesi

Pratya 'geri çekilmek', 'içe çekilmek' veya 'geri çekilmek' anlamına gelir ve ikinci kısım ahara, duyularımızın sürekli olarak algıladığı çeşitli görüntüler, sesler ve kokular gibi kendi başımıza 'aldığımız' her şeyi ifade eder. Resmi bir meditasyon uygulaması için oturduğumuzda, meditasyon yaptığımızı düşündüğümüzde muhtemelen yaptığımız ilk şey bu olacaktır; 'İçe çekme'ye odaklanıyoruz. İçe doğru çekme uygulaması, nefes alma şeklimize odaklanmayı da içerebilir, dolayısıyla bu uzvumuz da doğrudan pranayama uygulamasıyla bağlantılı olacaktır. ​

 

  • DHARANA – Odaklanmış Konsantrasyon

Dharana 'odaklanmış konsantrasyon' anlamına gelir. Dha 'tutmak veya sürdürmek' anlamına gelir ve Ana 'diğer' veya 'başka bir şey' anlamına gelir. Önceki iki uzuvla yakından bağlantılıdır; dharana ve pratyahara aynı yönün önemli parçalarıdır. Bir şeye odaklanmak için duyularımızı geri çekmeliyiz ki tüm dikkat o yoğunlaşma noktasına odaklansın. Duyularımızı kendimize çekmek için dikkatle odaklanmalı ve konsantre olmalıyız.

  • DHYANA – Meditatif Emilim

Dhyana tamamen meditasyonumuzun odağına kapıldığımızda ve bu gerçekten meditasyon yaptığımız zamandır. Sınıfta öğrenebileceğimiz her şey sadece yerleşmemize, odaklanmamıza ve konsantre olmamıza yardımcı olacak tekniklerdir. Gerçek meditasyon uygulaması kesinlikle aktif olarak 'yapabileceğimiz' bir şey değildir; daha ziyade, diğer her şeyin sonucu olarak meydana gelen bir şeyin kendiliğinden eylemini tanımlar. Esasen; eğer gerçekten meditasyon yapıyorsan, 'ah, meditasyon yapıyorum!' düşüncesine sahip olmayacaksın. ​

 

  • SAMADHI – Mutluluk veya Aydınlanma

Birçoğumuz samadhi kelimesinin 'mutluluk' veya 'aydınlanma' anlamına geldiğini biliyoruz ve bu, Patanjali'nin Yoga Sutraları yolculuğunun son adımıdır. Dış dünyayla ve kendi iç dünyamızla ilişkilerimizi yeniden düzenledikten sonra mutluluğun finaline geliyoruz. Kelimeyi ikiye böldüğümüzde bu son aşamanın iki kelimeden oluştuğunu görüyoruz; 'sama' 'aynı' veya 'eşit' anlamına gelir ve 'dhi' 'görmek' anlamına gelir. Buna aydınlanma denmesinin bir nedeni var. Çünkü Samadhi'ye ulaşmak, kaçmakla, uçup gitmekle ya da aşırı neşeyle dolu olmakla ilgili değildir; bu, önümüzde uzanan hayatın farkına varmakla ilgilidir. Deneyimlerimiz beğeniler, hoşlanmadıkları şeyler veya alışkanlıklar tarafından koşullandırılmadan, yargılamaya veya herhangi bir özel yöne bağlanmaya gerek duymadan, zihinden rahatsız olmadan 'eşit görme' yeteneği; bu mutluluktur.

Yoga Derslerimiz

Screenshot 2024-08-29 at 14.43.13.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.33.21.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.26.46.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.35.07.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.37.59.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.30.09.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.31.21.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.39.17.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.40.35.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.41.46.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.42.47.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.54.20.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.55.42.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.57.37.png
Screenshot 2024-08-29 at 15.58.35.png
Screenshot 2024-08-29 at 16.00.16.png

© 2023 by lindafraim.com. Powered and secured by Wix

bottom of page